In deze reeks schrijven medewerkers van Navaio over wat hun bezighoudt. Vorig week was Paolo Carra de eerste met zijn blog “De specialist”. Hij gaf het stokje door aan Marten van der Mark, Marketing- en Communicatiespecialist bij Navaio. Lees nu zijn blog: Mindset.

Zoals mijn collega Paolo al schreef in zijn blog, is iedereen tegenwoordig een expert in zijn eigen vakgebied. Terwijl iedereen juist heel breed afstudeert. Hoeveel recruiters, commercieel marketeers en bedrijfseconomen kan een land hebben zou je zeggen. De echte specialisatie gebeurt pas in het werkveld. Je doet specifieke kennis op en laat een bepaald niveau zien, maar daarna begint het pas. Daarna leer jij jezelf ontdekken en ga je jouw eigen kracht beter benutten. De kennis die je hebt opgedaan is minder relevant, de kennis die je nog op gaat doen is des te belangrijker.

Ik vergelijk dit altijd met topsport. Wie kan zich dusdanig aanpassen en van het pad afwijken om juist die extra stap te zetten? Alleen de échte groten durven dat te doen. Soms genoodzaakt door een blessure, maar vaker om zichzelf te blijven motiveren en de grens van het presteren op te zoeken. Zo was Frank de Boer ooit spits voordat hij linksback werd gezet, kwam Tom Dumoulin gekscherend nog geen Ardennenklim over en haalde Mark Tuitert uiteindelijk niet als allrounder, maar juist als 1500 meter specialist de wereldtop in het schaatsen.

Natuurlijk heb je een zekere basiskennis of kwaliteit nodig om te excelleren in wat je doet. Toch kom je ook met de juiste drive en mindset een heel eind. Ik heb altijd onwijs respect voor een drop out die vervolgens een eigen onderneming is gestart en daar de wereld mee heeft veroverd. Tegen hoeveel muren ben je dan opgelopen? Hoeveel afwijzingen heb je gehad om uiteindelijk te komen waar je bent? Per slot van rekening brengt je mindset en jouw drive je waar jij wilt komen.

Ook hierin is de link met topsport snel gemaakt. Een carrière gaat zelden vloeiend omhoog. Je hebt altijd valkuilen en je moet soms één of twee stappen terugzetten, om er vervolgens weer drie vooruit te doen. Je mindset en je geloof in jezelf is hierin belangrijk. Durf jij alles te geven en dingen misschien eens anders te doen? Je ziet dit fenomeen op dit moment bij flink wat bedrijven. Zoeken ze nu naar een gat in de markt of blijven ze doen wat ze altijd al deden?

Ik ben dan ook heel benieuwd hoe de verschillende sporters deze corona lockdown hebben verwerkt. Voorbereidend op de Olympische Spelen of op het EK voetbal en nu balend op de bank thuis. Sommigen zullen zichzelf opnieuw hebben uitgevonden, anderen gaan op de zelfde weg verder en een derde groep zal je door de aangekomen kilo’s wellicht niet meer herkennen. Zijn de verhoudingen anders of gaan we op dezelfde voet verder?

In deze tijd zal de juiste mindset de doorslag geven. Durf jij het anders te doen? En blijf jij kansen zien die anderen niet zien? In de tussentijd hoop ik vooral nog op een mooi sportief najaar. Lekker thuis met een drankje op de bank.

Ik geef het stokje over aan Cedric Baas, projectmanager en Agile coach.

Marten van der Mark