Weet jij wat de meest gehoorde zin van 2020 is? Misschien hoor je deze zin dagelijks. Ik in ieder geval wel. Het mooie van deze zin is dat, het iedereen overkomt. Elke dag opnieuw. Deze zin geeft aan dat je moet wennen aan iets nieuws, net zoals we de afgelopen maanden allemaal moesten wennen aan nieuwe situaties. Een nieuwe manier van met elkaar omgaan. Geen handen meer schudden bij een afspraak en geen knuffel meer geven aan je beste vriendin. Je kunt niet meer uiteten in het weekend en de sportbeleving is een stuk minder door die lege tribunes. En je collega’s? Die zie je alleen nog maar digitaal.

Voor velen zal 2020 aanvoelen als het vreemdste jaar wat ze tot nu toe hebben gemaakt. Niets leek ‘normaal’ de afgelopen maanden. Vorige week vroeg mijn vriendin met welk woord ik 2020 zou omschrijven. Na even nadenken was mijn antwoord ‘bizar’. Dagelijks werd ik door de krant of Twitter verrast door een gebeurtenis. “Gebeurt dit nu echt?” spookte bijna dagelijks door mijn hoofd. Alles aan 2020 voelt tamelijk bizar.

Eén van die bizarre dingen van het afgelopen is misschien wel het thuiswerken. Waar je jouw collega’s eerst vaker zag dan je eigen partner, was dat de afgelopen maanden toch wat anders. In veel huishoudens zat de één boven in een aparte kamer te werken, terwijl de ander de keukentafel maar had omgebouwd tot bureau. Geen ideale situatie, zeker niet als er ook nog jonge kinderen vaker dan gewenst thuis hun schoolwerk moesten doen. Toch hebben we met zijn allen laten zien dat als iets écht moet veranderen, we het kunnen. Uiteindelijk vind je zelfs in een bizarre wereld de weg.

Binnen een mum van tijd veranderde het wekelijkse overleg of de daily stand-up in een digitale Microsoft Teams meeting en werd het gesprekje bij het koffiezetapparaat een ‘online lockdown latte’. Ook de wekelijkse VrijMiBo werd digitaal gehouden en online quizzen en bingo’s zijn bij de meeste bedrijven eerder regel dan uitzondering geworden. En of jouw organisatie nu Microsoft Teams, Zoom of Google Hangouts gebruikt, in iedere online vergadering komt er één zin elke keer weer terug. De meest gehoorde zin van 2020. Deze zin is de “en nu met bijlage” van 2020. En of je nu directeur of stagiaire bent, je in de IT of in de zorg werkt: het overkomt iedereen. Iedere call weer. “Je staat nog op mute” zorgt iedere keer weer voor een lach. Juist omdat het iedereen overkomt. Iedere call weer.