Het wordt steeds moeilijker de gegevens van een bedrijf veilig te houden door almaar toenemende bedreigingen. ‘Next-gen’-firewalls en netwerkoplossingen dragen weliswaar hun steentje bij: ze waarschuwen en blokkeren aanvallen van het netwerk, waardoor een beveiligingsteam daar adequaat op kan reageren. De belangrijkste problemen echter die IT-beveiligingsteams het hoofd moeten bieden, zijn niet de externe aanvallers of interne rouge-actoren, maar helaas de medewerkers. Malware en ransomware, phishing-pogingen en gebrek aan bewustzijn zorgen voor een enorm lek in alle bestaande oplossingen, waardoor deze onbruikbaar worden.

Afvinklijstje

Het beveiligen van een eindpunt is een ‘afvinklijstje’ geworden, waarbij een antivirus-oplossing op apparaten van gebruikers wordt geïnstalleerd om aan de bedrijfseisen te voldoen. Veel van deze oplossingen zijn echter niet opgewassen tegen nieuwe bedreigingen. Gebruikers brengen daardoor onbedoeld schade toe aan hun apparaten, en zaken zoals PUA/PUP (potentieel ongewenste apps/programma’s) kunnen toenemen zonder de juiste configuraties en gereedschappen.

Next-gen anti-virus

Deze problemen zijn ontstaan door de nieuwe technologie op het gebied van eindpuntbeveiliging. Door de volledig actieve micro-virtualisatie van veel gebruikte programma’s zoals Bromium, stelt de IT-afdeling gebruikers zogenaamd gerust: ze kunnen doen wat ze willen zonder dat ze in de gaten hebben welk risico ze lopen.

Next-gen anti-virusprogramma’s zoals Carbon Black Defense en Endpoint Forensics en Monitoring kunnen daarbij van groot nut zijn. De tijd van traditionele anti-virusoplossingen ligt ver achter ons. Bedrijven moeten serieus nadenken over het investeren en beveiligen van de apparaten van hun individuele gebruikers en zich niet alleen richten op het totale netwerk.
Eindpuntapparaten zijn namelijk de meest gebruikte, aan te passen en gewijzigde apparaten in een bedrijfsnetwerk. Door hun toegankelijkheid zijn ze een perfect doelwit van aanvallers voor het stelen van inloggegevens en data. Het afdichten en beschermen van deze apparaten is een enorme stap in de goede richting. Het dusdanig beveiligen van het netwerk vergroot de volwassenheid van een IT-securityafdeling van een bedrijf.

Neem contact op met Navaio als u meer wilt weten over oplossingen voor het juiste eindpunt, detectie en forensische analyse, op maat gemaakt voor uw bedrijf en IT-infrastructuur.