Rob Musquetier heeft op 12 februari namens Navaio IT Security een twee en een half uur durend gastcollege gegeven aan studenten van de Haagse Hogeschool. Het college ‘Trends in Cyber Threats & Security Operations Centers (SOC)’ werd door een honderdtal enthousiaste cybersecurity studenten gevolgd.

De Haagse Hogeschool is strategisch gelokaliseerd op de Dutch Tech Campus in Zoetermeer. Hier worden bedrijven op het gebied van slimme technologie, ICT en logistiek aan elkaar verbonden. De Dutch Innovation Facory (DIF) is het hoofdgebouw waar drie ICT-opleidingen (cybersecurity, social innovation en 3D & serious gaming) van de Haagse Hogeschool, een innovatiecentrum en enkele ICT-bedrijven zich onder één dak bevinden. Doel is om onderwijs, onderzoek en bedrijven samen te brengen, waardoor kennisuitwisseling en samenwerking optimaal verlopen. Ideaal voor zowel studenten als voor het bedrijfsleven. Ook Navaio IT Security werkt samen met de Haagse Hogeschool. Eerder werden al enkele stagiaires begeleid met studierichting cybersecurity en was Navaio aanwezig op werkgeversbeurzen. Daar kwam nu met het gegeven gastcollege nog een extra hoofdstuk bij.

Via een interactief college probeerde Musquetier de studenten uit hun comfortzone te lokken. Na de vraag “Heb jij wel eens in je eigen router gekeken?”, bleef het ijzig stil in de collegezaal. Toch waren de studenten zeer bedrijvig op een tal van andere vraagstukken en bleken zij al over de nodige kennis te beschikken. Naarmate het college vorderde, werd er steeds verder ingezoomd op een SOC. Voor de studenten nieuwe en belangrijke informatie dit semester. Via high tech filmpjes werd de nieuwsgierigheid gewekt over mogelijke datalekken en welke maatregelen bedrijven hier tegen kunnen nemen.

De studenten hadden na afloop van het college veel vragen over de toekomst van cybersecurity en de trends van de toekomst. “Een positief signaal dat studenten nadenken over de toekomst van IT security. De kennis van vandaag kan volgend jaar alweer achterhaalt zijn” aldus Musquetier.