Navaio heeft 18 studenten van de Haagse Hogeschool begeleid in hun stage. De Haagse Hogeschool is strategisch gelokaliseerd op de Dutch Tech Campus in Zoetermeer. Hier worden bedrijven op het gebied van slimme technologie, ICT en logistiek aan elkaar verbonden. Eén van de onderdelen van hun stage was om een blog te schrijven over hun onderzoek. We trappen af met de blog: Digitaal forensisch onderzoek. Wat is het nu precies?

In Nederland zijn er maar weinig bedrijven gespecialiseerd in het uitvoeren van digitaal forensisch onderzoek. Waarschijnlijk kent iedereen het begrip forensisch onderzoek of digitaal forensisch onderzoek wel, maar wat is het nu precies? Tijdens onze stage zijn we dieper in dit onderwerp gedoken. Door middel van een whitepaper proberen we duidelijk te maken wat digitaal forensisch onderzoek is en welke uitdagingen organisaties zullen moeten overwinnen om dit proces in een organisatie te implementeren.

De cybercriminaliteit blijft groeien en een cybercrimineel blijft zichzelf verbeteren. Om deze reden moet een forensisch onderzoeksteam met zijn tijd meegaan. In sommige gevallen heb je een digitaal forensisch onderzoek voor nodig om alle informatie van een aanval te achterhalen en om organisaties te weren tegen soortgelijke aanvallen in de toekomst. Maar als dit zo belangrijk is, waarom zien we in Nederland niet meer bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn?

Eén van de voornaamste redenen hiervoor is dat de requirements van een digitaal forensisch onderzoeksteam erg hoog zijn. Kosten wegen dan al snel niet op tegen de baten. Het digitaal forensisch team kan met enkele incidenten in een jaar geen fulltime functie bekleden. Bedrijven zullen dan ook sneller kiezen om dit uit te besteden aan een expertise bedrijf. Daarnaast kan de kennis bij veel organisaties door het lage aantal beveiligingsincidenten niet worden opgebouwd en vastgehouden om zelf een goed functionerend forensisch team aan te houden.

Daan de Rooij en Mathijs de Vries


Wil je het hele onderzoek lezen? Vraag deze dan op via onderstaand contactformulier:

    captcha