In deze reeks schrijven medewerkers van Navaio over wat hun bezighoudt. We trappen af met Paolo Carra. Hij is naast Security Consultant ook Product Owner van het Product & Technologie team. Lees nu zijn blog: de specialist. 

We leven in een gespecialiseerde arbeidsmarkt waarin iedereen een expert is in z’n eigen vakgebied. Iedere dag worden we stilzwijgend gemotiveerd met de eigen wetenschap dat onze rol binnen de organisatie zeer belangrijk is. Als het goed is doen we dit allemaal, van de CEO tot jezelf, er van uitgaande dat geen enkele CEO in tijden van crisis deze blog leest.

Op een goeie dag worden we wakker en blijkt die dag een stuk minder goed te zijn als we dachten. De stilzwijgende realiteit werkt niet meer, er zijn collectief andere zaken die onze aandacht vragen. Thuiswerken zonder de sociale dynamiek aan onderwerpen die in eens een stuk minder belangrijk lijken. Hoe doen anderen dat, op plekken in de wereld waar het onheil al een stuk langer huist? Kunnen wij van deze mensen die vaak al jaren in moeilijke situaties werken iets leren?

Het triggered een belangrijke existentiële vraag. Namelijk: hoe zinvol is ons werk in tijden van crisis? Ik denk zelf zinvoller dan we ons soms voelen, omdat er een tijd komt waarin de minder belangrijke onderwerpen weer belangrijk worden. Maar nog veel belangrijker, wat is het alternatief? Als een Nepalese Heilige voor ons uit gaan staren of met z’n allen de zorg in? Hebben we ons daarvoor niet al te veel gespecialiseerd?

Daarnaast bepaalt het werk voor een groot gedeelte onze identiteit en om daar nu aan te gaan tornen is vanuit het principe van 1 crisis tegelijkertijd, onverstandig. Naast de vele Youtube filmpjes om je core of biceps te versterken pleit ik voor mentale fitheid in tijden van crisis. Bijvoorbeeld door je gedachten wat meer de veilige vrije loop te laten, zonder dat in de post-crisis periode ijverige data-analisten je ontboezemingen weer tegen het licht gaan houden.

Ik geef het stokje over aan Marten van de Mark, Marketing- en communicatie Specialist bij Navaio.

Paolo